Gesloten: Airborne 2019

Gesloten: Airborne liveblog

Goedemiddag! Dit liveblog is inmiddels gesloten. We zien u volgend jaar graag terug.

We sluiten dit liveblog. Bedankt dat u ons hier hebt gevolgd.

Het was de drukstbezochte Airborne Luchtlandingen en Herdenking ooit. Bijna 100.000 mensen bezochten vandaag de Ginkelse Heide. We willen onze bezoekers bedanken, voor hun respect en hun geduld. Vandaag herdachten wij 75 jaar Operatie Market Garden. Dankbaar dat we dit mochten doen met 10 Market Garden veteranen in ons midden.

Volgend jaar vieren we dat we al 75 jaar vrij mogen zijn. Opdat wij nooit vergeten.

De pendelbussen rijden tot 18.00 uur. Zorg ervoor dat u op tijd bij de halte bent.

De kinderworkshops zijn goed bezocht.

Het begint weer rustiger te worden bij de bussen. U kunt het terrein verlaten met de pendelbus als u wilt.

De drone die eerder vandaag werd gespot binnen het verbodsgebied is in beslag genomen door de politie. De eigenaar heeft een proces verbaal gekregen. Door samen op drones te letten houden we de Airborne in Edee veilig voor iedereen.

Straks is de Wings Exchange. De para's die vandaag sprongen voor de oefening Falcon Leap ontvangen dan hun wing. Voorbeeld: Een Nederlandse parachutist die heeft gesprongen met een Poolse parachute krijgt dan een Poolse parawing. Dit is het bewijs van deelnemen.

We verzoeken iedereen voorlopig nog op het terrein te blijven, vanwege de drukte op de wegen en bij de bushalte.

Herculesvliegtuigen uit Nederland, België, Duitsland, Amerika en Engeland droppen op dit moment weer ruim 300 para's boven de Ginkelse Heide.

De vliegtuigen voor de laatste massdrop zijn in aantocht!

Het is enorm druk bij de halte van de pendelbus bij de heide. Als u kunt, blijf nog even op het terrein. Moet u echt naar de bushalte, loop dan eerst even langs het waterpunt. Door de drukte kan het even duren voordat u de bus in kan.

Heeft u het warm en heeft u dorst? Tussen de twee grote witte tenten op het publieksplein (in de richting van de grote parkeerplaats) is een watertappunt. Ook is hier een drinkplaats voor uw hond.

De laatste massdrop komt er weer aan. Daarom een herinnering: Voor ieders veiligheid geldt op en rond de Ginkelse Heide een volledig #droneverbod. Politie en defensie controleren op dronegebruik in dit gebied. Een overtreding wordt streng beboet.

We vragen iedereen om niet meer naar de Airborne toe te komen. Het is nog steeds ontzettend druk en de heide is vol, ondanks de vertrekkende bezoekers.

Na de sprong moeten de para's hun parachute inleveren. Dit kunt u bekijkenvlakbij de Ginkelse Heide Experience.

Om 15.00 uur verwachten we de volgende en laatste massdrop.

Ben je opzoek naar een blijvende herinnering aan de Airborne Luchtlandingen en Herdenking? Ga eens langs op de Airbornemarkt. U vindt er bijvoorbeeld historische cahiers bij de kraam van Platform Militaire Historie Ede of een Airborne Region-speltje.

Op het Museumplein in het centrum van Ede en de straten eromheen is ondertussen Airborne Culinair aan de gang. De pendelbussen naar het NS-station stoppen bij het Raaduis. Daar kunt u uitstappen om Airborne Culinair te bezoeken.

Bij de Ginkelse Heide Experience zijn kinderactiviteiten. Er is onder meer een hindernisbaan, buttons maken, 3D-pen tekenen en oorlogsbrieven maken.

Op dit moment vertrekken veel mensen weer richting de pendelbussen. Houd rekening met drukte bij de bushalte.

Bent u nog thuis? Blijf ons volgen via Omroep Gelderland, onze liveblog: liveblog.ede.nl, en de Facebook livestream van de derde massdrop rond 15:00 uur. Die is te vinden op de Facebook van gemeente Ede of via www.ede.nl/airborne.

Het is erg druk op het terrein. We zetten alle beschikbare middelen in. Een bijzondere dag zorgt voor veel belangstelling. Helaas kan niet iedereen hierbij tegelijk op de heide aanwezig zijn.

Er is extra inzet van de team politie en handhaving bij NS station Ede-Wageningen en bij de spoorwegovergang van de Wijde Veldweg.

Houd alstublieft de spoorwegovergangen vrij! En steek niet over als de spoorbomen naar beneden zijn. Al staat u in de file, stop vóór de overgang en wacht tot u helemaal kunt oversteken.

Een prachtige en grote hoeveelheid parachutes kleurt de lucht boven de edese heide.

We verwachten dat ze zo gaan springen.

De vliegtuigen met de para's vliegen nog een rondje vanwege de wind.

Wauw; zoveel mensen en dan zo'n stilte.

Het is nog steeds erg druk op de wegen naar de Airborne.

Ook als u naar huis gaat, wees voorzichtig en houdt u aan de verkeersregels. Let op uw veiligheid.

Minister Ank Bijleveld: "These paratroopers are carrying on a very powerful tradition: that as
Allies, together, we protect what we hold dear — our security and our
freedom."

René Verhulst: "Memorials and historical
accounts help us to reflect on what happened 75 years ago. We think about the suffering, and we take a
bow. Today, we bow to the many victims who fell here, to the battle they fought, and to the survivors, a few
of whom are with us here today. We bow to those who fell for our homeland, and to those who risked their
lives for the lives of others."

René Verhulst: "I am proud that we can do this in freedom and that we can still share this moment with a number of eyewitnesses."

De herdenking is bezig. Burgemeester Verhulst houdt zijn toespraak.

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix en Zijne Koninklijke Hoogheid de Pins van Wales betreden het herdenkingsplein.

De herdenkingsmunt wordt zo geslagen.

...tot ze daarwerkelijk mogen springen.

De militairen wachten rustig en met gezonde spanning tot ze boven de Ginkelse Heide vliegen.

Pipes and Drums op de Ginkelse Heide.

Om 11.00 uur speelt de Regimentsfanfare Garde Grenadiers en Jagers. U vindt ze op de Ginkelse Heide Experience.

Er zijn twee para's gewond geraakt tijdens hun landing. Hulp is bij hen aanwezig. Een van hen heeft een gebroken been en is onderweg naar het ziekenhuis. U hoeft zich geen zorgen te maken. H

De Airborne is op dit moment niet bereikbaar. Bent u nog niet vertrokken, kom dan op dit moment niet naar de Airborne. Ook niet met de fiets.

Er wordt op dit moment niet verder gesprongen.

Herinnering: geen drones de lucht in sturen! Voor ieders veiligheid geldt op en rond de Ginkelse Heide een volledig #droneverbod. Politie en defensie controleren gezamenlijk op dronegebruik in dit gebied. Een overtreding wordt streng beboet en kan oplopen naar € 7.800. Neem geen risico, laat je drone thuis!

Volg de massdrop via onze livestream op facebook.

Nog even en u kunt genieten van de indrukwekkende massdrop.

Parachutisten uit de Dakota's zijn geland. De eerste massdrop verwachten we rond 10.05 uur.

Op dit moment vliegen de Dakota's over de Ginkelse heide.

Het is erg druk op het station Ede-Wageningen. Er zijn extra mensen van handhaving en politie ter plaatse. Samen met de NS kijken zij hoe ze de drukte kunnen oplossen. Blijf rustig staan. We verwachten dat de pendelbussen snel beter door kunnen rijden. Zij stonden in de file. We zorgen er nu voor dat de pendelbussen ongehinderd door kunnen rijden van en naar het station. Heb nog even geduld.

De parkeerplaats bij NS station Ede-Wageningen en het Akoesticum is vol.

Airborne is op dit moment niet meer te bereiken per auto. Alleen per fiets.

Het is erg druk op weg naar de Ginkelse heide. Heb geduld als u in de file staat. Bent u nog niet vertrokken, kom dan vanmiddag. Ook dan zijn er activiteiten en luchtlandingen. Vanochtend zend de NOS live uit vanaf de Airborne NPO1.

Kom met de fiets. Parkeer alstublieft uw fiets netjes in de vakken. Er geldt een wegsleepregeling. Wildparkeren hindert de doorstroom en dus andere bezoekers.

Zin in een echt Engels ontbijt? Dit is van 8.00 - 11.00 uur verkrijgbaar op het Publieksplein.

Het is erg druk. Komt u vooral op de fiets of met het openbaar vervoer en de pendelbus. De parkeerplaatsen zijn nagenoeg vol.

Kom zoveel mogelijk met de fiets of de pendelbus naar de Airborne Luchtlandingen en Herdenking. Er rijden de hele dag gratis pendelbussen vanaf station Ede-Wageningen. #bereikbaarheid.

Heeft u vragen over de Airborne Luchtlandingen en Herdenking? Wij verzamelden voor u de antwoorden op de meest gestelde vragen op www.ede.nl/airborne. Heeft u daarna toch nog vragen? Mail naar . Bellen kan ook via 088 - 660 68 08 of stuur een Whatsapp naar de Airborne telefoon via 06 28 45 58 99.

Wist u dat de Airborne Luchtlandingen en herdenking wordt georganiseerd door de gemeente Ede? Wij doen dit samen met 11 Luchtmobiele Brigade, 1944 Fellowship en ruim 2.000 vrijwilligers. Rheinmetall, Rabobank Vallei en Rijn en Monuta Bijzondere uitvaarten zijn onze partners.

De eerste pendelbussen vertrekken vanaf 8:00 uur en rijden totdat alle bezoekers ’s middags de Ginkelse Heide hebben verlaten. Er zijn twee bushaltes voor de gratis pendelbussen.

De N224 vanuit Ede richting Arnhem is vandaag vanaf 06:00 uur afgesloten voor doorgaand verkeer.
Alleen de pendelbussen, voertuigen met een doorlaatbewijs van de organisatie of een officiële invalidenparkeerkaart worden doorgelaten. Het is mogelijk dat de weg (tijdelijk) voor alle verkeer wordt afgesloten als het terrein op de Ginkelse Heide vol is.

De N224 vanuit Arnhem is bereikbaar voor bestemmingsverkeer (bezoekers van de Airborne), zolang de parkeerplaats vrij is. Wanneer deze vol loopt, kan ook de N224 vanaf Arnhem (tijdelijk) volledig worden afgesloten. Houd de informatieborden langs de route in de gaten voor actuele informatie.

Het belooft een prachtige dag te worden.

Wilt u eerder meer weten over de Airborne? Kijk dan op www.ede.nl/airborne.

Ga naar overzicht